Fa'ailoaina le Lalolagi Mata'ina o Kofe

 

Folasaga:
O le kofe, o se meainu ua sosolo i aganuu ma ua mauaa i tu masani i aso uma i le lalolagi atoa, e ofoina atu e sili atu nai lo na o se malosi malosi. O se mea fa'apipi'i lavelave o tofo, o se ata fa'ata'ita'i e fa'atautaia e lima fa'apitoa, ma se lubricant fa'aagafesootai e vala'aulia ai talanoaga ma fa'auo. Se'i o tatou su'esu'e i le malo mata'ina o le kofe, su'esu'e lona tupuaga, ituaiga, faiga fa'ainu, ma pe fa'afefea ona fa'aeaina lou poto masani i le kofe i le fale ma meafaigaluega sa'o.

O le amataga ma le ituaiga o kofe:
O le tala i le kofe e amata i luga o mauga o Etiopia, lea e taʻua ai le tala na maua e le leoleo 'oti e igoa ia Kaldi le malosi o le kofe. Mai nei amataga faatauvaa, na faimalaga ai le kofe i ala o fefaʻatauaʻiga anamua, ma avea o se oloa faapelepele. I aso nei, ua ola le kofe i le fusi o le ekueta, ua taʻua o le Coffee Belt, ma eria iloga e pei o Kolomupia, Pasila, ma Initonesia o loʻo saofagā i meaʻai eseese i le lalolagi atoa.

Kofe e maua i ituaiga autu e lua: Arabica ma Robusta. Arabica, lauiloa mo lona tofo maʻaleʻale ma le maualuga maualuga, e masani ona faʻatonuina se totogi. Robusta, fa'atasi ai ma lona malosi, e masani ona oona le tofo ma le maualuga o le caffeine, e ofoina mai ai se fa'alogona ese'ese. O ituaiga taʻitasi e faʻafeiloaʻi i le tele o meaʻai - mai le citrus ma vine i sukalati uliuli ma nati - e mafai ona faʻaolaina e ala i le taoina ma le saʻo o metotia faʻafefe.

Metotia Fa'ainu:
O le malaga mai le pi i le ipu o se suiga suiga e faʻalagolago i le auala e faʻafefe ai. O le fa'ainu fa'atete, lauiloa mo lona faigofie, fa'alagolago i le kalave ma le sa'o o le vevela e maua mai ai le tofo. O lo'o ofoina atu e le lomitusi Falani se mea'ai tino atoatoa e ala i le fa'atofuina o mea sa'o i le vai, fa'ataga le kofe e fuga a'o le'i oomiina le faamama. O masini espresso e fa'ao'o maualuga le mamafa e fai ai se pu'e fa'atotonu ma se kulimi fa'apitoa. O isi metotia e pei o le sasaa, AeroPress, ma le malulu malulu e fa'atusa uma ai le talaaga o le kofe e ala i taimi fa'afeso'ota'i eseese ma fua fa'atatau.

Siitia lou poto masani i le kofe ile fale:
Ina ia tofo moni i le nuances o le kofe, e tatau i se tasi ona mafaufau e le gata i pi ae faʻapea foʻi ma meafaigaluega e faʻaaogaina. O masini kofe sili ona lelei e mafai ona suia lau sauniga o le taeao i se sauniga faʻalogo. O masini pi-i-ipu otometi e mautinoa le fou ma le tumau i le pa'i o se faamau. O masini espresso e mafai ai e i latou e fiafia i le kofe ona fai a latou ata atoatoa ma le sa'o lelei o le vevela ma le pulea o le mamafa. Mo i latou o lo'o fiafia i le fa'aogaina o lima, o masini sasa'a i luga o le tusi e mafai ai ona fa'avasega atoatoa i le taimi o le fa'asusu ma le fua o le tafe.

Valaaulia e Faaleleia Lau Malaga Kofe:
Afai o lo'o e naunau e fa'aleleia lau kofe masani ma talia le fa'ata'ita'iga o le fa'againa o kofe, matou te vala'aulia oe e su'esu'e la matou filifiliga o masini kofe fa'apitoa. Pe o oe ose espresso aficionado po'o se tagata inu kofe masani e su'e le fa'aogaina lelei, o matou mea faigaluega fa'aonaponei e fa'aogaina e si'itia ai au ipu uma. Saili le fiafia o le kukaina ma meafaigaluega ua fuafuaina e faʻaaloalo i le gaosiga o le kofe.

Fa'ai'uga:
E sili mamao atu le kofe nai lo na o se meainu vevela; o se malaga e amata i le totōina o se fatu ma faaiʻu i le sua manogi lelei e fafaga ai o tatou aso. E ala i le malamalama i le lavelave o le kofe ma teufaafaigaluega i totonumeafaigaluega talafeagai, e le na'o le inu kofe—e te fa'afiafiaina i se aafiaga e mafai ona mama ma fa'afiafia e pei o uaina sili ona matagofie. Auai matou i le faʻamanatuina o le aganuu kofe ma faʻaleleia lau masani o le taeao i a matou masini kofe faʻapitoa. Amata lou aso i le atoatoa, tasi le ipu fa'ato'a kuka i le taimi.

37eccb65-e2ef-4857-b611-fa657d37c629(1)


Taimi meli: Au-01-2024