O le Uopoga Mafanafana o le Aganu'u Kofe

I se lalolagi o lo'o fa'agasolo pea ma e masani ona malulu, o le opogi o tu ma aga o le kofe e mafanafana ma manaia e pei o le ausa o lo'o alu a'e mai se ipu fa'ato'a uma. O le kofe e le na o se meainu; o le filo lea e lalaga fa'atasi ai tala eseese, tala'aga, ma taimi i se aafiaga fa'asoa fa'aletagata. Mai auala pisi o le Aai o Niu Ioka e oo atu i laufanua toafilemu o faatoaga kofe a Colombia, o lenei fatu faatauvaa ua faimalaga atu i konetineta, e sili atu i aganuu ma aganuu, ina ia avea ma mea masani i le lalolagi atoa.

O le amataga o le kofe e toe foʻi i tua i vaomatua kofe anamua o Etiopia, lea na faʻaaogaina mo faamoemoega faaleagaga ma togafitiga aʻo leʻi avea ma meainu. O talatuu e pei o le tala ia Kaldi ma ana 'oti i le seneturi lona 9 e valiina ai se ata o le mauaina e ala i le fia iloa ma le matauina-o se autu faifaipea i le saga o le kofe.

I le isi itu o le Sami Ulaula, na maua ai le kofe i le Peninsula Arapi. E oo atu i le senituri lona 15, ua faatoʻateleina ma ua salalau atu lona taumafa i Makka ma Medina. A'o fa'atupula'ia le ta'uta'ua o le kofe, sa fa'apea fo'i le mea lilo na si'omia ai. O sauniga kofe faa-Arapi o ni mataupu lavelave, ua tumu i tu ma aga faafaatusa, ua faailogaina ai le suiga o le pi i se oloa faapelepele.

Faatasi ai ma le faʻalauteleina o fefaʻatauaiga i le vaitau o suʻesuʻega, na oʻo atu ai fatu kofe i eleele o Asia, Aferika, ma Amerika. I nei atunuu fou, ua olaola le kofe, fetuutuunai i mata'utia eseese ma maua ai ni tofo ma uiga eseese. Sa fa'amauina e itulagi ta'itasi lona fa'asinomaga tulaga ese i luga o le kofe na ia gaosia, o se molimau i le mata'ina mata'ina o le fatu pi e mitiia ai le aano o lona si'osi'omaga.

Europa, muamua faʻafeiloaʻi i le kofe e ala i fefaʻatauaiga ma le Malo o Ottoman, sa tuai ona talia. Peitaʻi, e oo atu i le senituri lona 17, ua tulaʻi mai fale kofe i le konetineta atoa, ma avea ma nofoaga o lauga faaleatamai. O avanoa ia e fefaʻasoaaʻi ai faʻamatalaga, fanau mai ai manatu, ma tofo ai le kofe. O le mea lea na fa'atulaga ai le tulaga mo le aganuu faleaiga fa'aonaponei o lo'o fa'aauau pea ona olaola i aso nei.

O le malaga a le kofe i le konetineta o Amerika na faailogaina i se isi suiga taua i lana tala. O fa'ato'aga na fa'atuina i atunu'u e pei o Pasila ma Kolomupia na ta'ita'ia ai se pa'u i le gaosiga. O le fa'ato'aga tele o le kofe na tutusa lelei ma le atina'eina o le tamaoaiga ma sa iai sona sao taua i le vafealoa'i ma le tamaoaiga o nei itulagi.

I le 21st seneturi, ua suia le kofe i se faailoga o le atamai, o se faailoga o le tulaga lautele, ma se fesoasoani i le olaga i aso nei. O le kofe lona tolu o galu ua lagolagoina le manatu o le kofe e pei o galuega taulima, ma le taulaʻi i le lelei, faʻaauau, ma le suʻeina. O le kofe fa'apitoa ua avea ma fa'avae mo le fa'ata'ita'iga ma le fa'afouga, ma maua ai se fa'aupuga o tofo e fa'atusa i le uaina.

O masini espresso o loo taavilivili i faleaiga, o le pa'ō o ipu poselana, ma le muimui o talanoaga e fai ma lipine leo o le tala o le kofe. O se tala na faamatalaina e ala i kuka manogi ma le latte art latte, fefaʻasoaaʻi i le va o tagata ese ma uo. O le kofe e faʻafesoʻotaʻi i tatou, pe o loʻo tatou sailia se taimi o le nofo toʻatasi poʻo se nofoaga i totonu o se nuʻu.

A o tatou saofafai ma a tatou ipu, o miti taitasi tatou te aveina o se nota i le musika o le aganuu kofe—o se faatinoga lavelave ma le tele o vaega e faatamaoaigaina ai o tatou olaga i aso taitasi. O le kofe o le fusi mafanafana i se taeao malulu, o le uo e faʻafeiloaʻi i tatou i le faifai pea, ma le musumusuga e faʻatasi ma mafaufauga o le aoauli. E le gata i lea, o se fiafiaga fa'atauva'a ma o se mea e le masani ai, o se fa'amanatu mālū o le so'otaga tumau tatou te fefa'asoaa'i i lenei fatu fatu.

E sili atu le kofe nai lo le inu; o se ie lalaga fa'aleaganu'u ua lalagaina i filo o tala fa'asolopito, feso'ota'iga, ma tu'inanau. O lea la, seʻi o tatou faamanatuina lenei meaalofa faatauvaa mai vaomatua anamua a Etiopia, lea ua avea ma se vaega pele o lo tatou poto masani faaletagata. Pe e fiafia i le to'afilemu o lou fale po'o le lotolotoi o talatalanoaga a se faleoloa kofe pisi, o ipu kofe ta'itasi o se fa'amanatuga o le 'oa ma le malosi o le tofo o le olaga.

Ma o le a se auala sili atu e faʻatofu ai oe i le lalolagi o kofe nai lo le umiaina o se pito i luga o le lainamasini kofe? Tofo i le tufuga ma le pulea o lau brew lea e saunia e se masini maualuga. Faatasi ai ma le tele o filifiliga o loʻo avanoa, o loʻo i ai se masini e sili ona lelei mo soʻo se tagata e fiafia i le kofe-pe e te manaʻo i se espresso vave i taeao pisi poʻo se ulo faʻafefe i aoauli paie. Si'itia lau ta'aloga kofe ma aumai sa'o i totonu o lou fale le fa'afiafiaga o le cafe. Saili la matou filifiliga o masini kofe i aso nei ma tatala le gafatia atoatoa o pi e sili ona e fiafia i ai.

 

0f839d73-38d6-41bf-813f-c61a6023dcf5


Taimi meli: Aukuso-27-2024