Le Fa'amaneta o le Kofe: Mai le Pi i le Fa'ainu

E sili atu le kofe nai lo na o se meainu; ose fa'aleaganu'u fa'aleaganu'u ua lalagaina i totonu o o tatou olaga i aso uma. O le mafanafana lea e faafeiloaia ai i tatou i le taeao, o le mafanafana tatou te sailia i le taimi o malologa, ma le suauu e uunaia ai i tatou i aso uumi ma taumafaiga i le leva o le po. I lenei faigamalaga mai le pi i le fa'ainu, matou te fa'aalia e le gata i le togafiti fa'ataulāitu o le kofe ae fa'apea fo'i pe fa'apefea ona mafai e le umiaina o le masini kofe sa'o ona suia ai au masani i aso uma i se fa'alavelave fa'apitoa.

O le faatosina o le kofe e amata i lona talafaasolopito mauoa ma ituaiga eseese. O ituaiga uma o fatu kofe—Arabika, Robusta, Liberica, ma isi—o loo i ai ni tofo ma uiga uiga ese. O le Arabica, e lauiloa i lona tofo lamolemole ma le maualalo o le acidity, e tusa ma le 60% o le gaosiga o le kofe a le lalolagi ma e masani ona fiafia mo kofe faapitoa. O le Robusta, i le isi itu, e ofoina atu se tofo malosi, sili atu ona oona ma e toetoe lava faaluaina le caffeine nai lo le Arabica.

O le su'esu'eina o le tomai o le kukaina o kofe, e le mafai e se tasi ona le amanaiaina le taua o le olo. O se su'esu'ega na fa'asalalau i totonu o le tusi talaaga Food Chemistry na fa'ailoa mai ai le fa'afefea ona a'afia e le tufaina o le lapopo'a le fua o le kofe, ma i'u ina a'afia ai le tofo mulimuli. Mai Falani lomitusi e oo atu i espresso, e manaʻomia e auala taʻitasi se lapoʻa maʻoti se lapoʻa e faʻateleina ai le tofo.

E taua foi le sao taua ole vevela ole vai. O su'esu'ega ua fa'aalia ai o le vai vevela lelei mo le gaosiaina o kofe e tatau ona i le va o le 195°F i le 205°F (90°C i le 96°C). O le vai e vevela tele e mafai ona o'o atu ai i se tofo oona, a'o vai e malulu tele e mafai ona maua ai se ipu kofe vaivai.

Faatasi ai ma le tele o fesuiaiga o loʻo taʻalo, o le aʻoaʻoina o le tomai o le kofe e foliga mai e faigata. Ae ui i lea, faʻatasi ai ma le meafaigaluega saʻo i ou tafatafa, e avea ma se pisinisi fiafia. Ulufale i le masini kofe pito sili, ua mamanuina e le gata e faafaigofie ai le faiga o le fafie ae ia faaleleia atili ai.

Vaai faalemafaufau i se masini e fetuutuunai lona vevela vai, olo pi i le lapopoa tonu e te manaʻomia, ma faʻamamāina o ia lava pe a uma ona faʻaoga. E le o se fa'ata'oto; o le mea moni o le alualu i luma lata mai imasini kofetekinolosi. O nei masini e fa'aauupegaina i le fa'ainisinia sa'o e fa'ao'o mai ai tulaga fa'ato'a lelei ma sili ona lelei, fa'amautinoa e lelei le tofo o lau kofe i le mea e mafai ai, i taimi ta'itasi.

dfb5ea21-ff22-4d26-bf2d-6e2b47fa4ab5

I le fa'ai'uga, o le fa'amaneta o le kofe e le gata o lona tofo ma le manogi, ae fa'apea fo'i le lavelave o le siva fa'asaienisi ma faatufugaga i tua atu o lona gaosiga. E ala i le malamalama i fesuiaiga o loʻo taʻalo ma teu faʻafaigaluega i se masini kofe sili ona lelei, faʻapipiʻiina, e le na o le faʻatauina o se oloa; o lo'o e fa'aeaina se tu masani i aso uma i se aafiaga gustatory e mafai ona tauva i latou o baristas sili ona tomai. Aiseā la e te fa'amalie ai i mea masani pe a mafai ona e tofo i mea fa'apitoa? Amata lau malaga aga'i i taimi fa'apitoa kofe e ala i le su'esu'eina o la matou ituaiga masini kofe fa'aonaponei i aso nei.


Taimi meli: Aukuso-21-2024