Le Gourmet Odyssey of Coffee: Su'e le Ala o Pipi i lau Ipu

O le kofe, e sili atu nai lo na o se fafagu mo lagona, ua amata i se faigamalaga mai lea faatoaga i lea ipu, suia mai le na o se pi i se meainu e faaaloalogia i le lalolagi atoa. O lenei fa'alavelave fa'afuase'i e va'aia konetineta ma seneturi, tu'ufa'atasia aganu'u i se fa'afetai fa'atasi mo le tele o tofo eseese o lo'o ofoina mai e le kofe. Ae o le a le mea o loʻo taoto i tua o le fausiaina o ipu paleni lelei taʻitasi? Se'i o tatou fa'ailoaina le mea lilo o lo'o ufitia i le ausa manogi o lau su'ega taeao.

O le faigamalaga o le kofe e amata i aao o Mother Earth, faatasi ai ma le kofe na fafagaina i eleele lafulemu o nofoaga vevela o le lalolagi e pei o Etiopia, Kolomupia, ma Initonesia. O nei itulagi, ta'itasi ma ona mata'utia tulaga ese, e tu'uina atu uiga ma'oti i fatu latou te maua mai. O fatu kofe, fatu o le kofe, e feagai ma se faiga faigata o le seleselega, fa'avasegaina, fa'agogo, ma fa'avela a'o le'i mafai ona latou fa'ailoa atoatoa le tofo.

O le taoina e fai ma u'amea a le alchemist, lea e tupu ai le suiga o le fatu fatu i totonu o se ipu o tofo lavelave. O fua eseese fa'avela e fa'aalia ai le ese'ese o le fa'ailoga o le tofo o le pi, e mana'omia ai se poto fa'avela e maua ai le fa'ai'uga mana'omia. O le faagasologa o se paleni maaleale o le taimi ma le vevela, lea o suiga i lanu, manogi, ma e oo lava i le leo e iloa ai ua oʻo le fatu pi i le maualuga.

Faatasi ai ma pi i lo latou tulaga maualuga, e amata le faagasologa o le olo. O le oloina i le lapo'a talafeagai e taua tele mo le fa'asa'oina lelei i le taimi o le fa'ava. O masini espresso e manaʻomia ai se olo lelei, aʻo auala e pei o le faʻafefeteina o le paʻu poʻo le lomi Falani e manaʻomia ai le olo sili atu. O le olo lelei e fa'amautinoa ai e mafai e le vai ona maua mai le fa'afefiloi lelei o tofo ma manogi a'o so'a i totonu o le kofe.

O le faia o le kofe e sili atu nai lo na o faiga masani; ose faatufugaga e ofoina atu le tele o eseesega, e ta'ita'i atu i se poto masani. O le fa'ainu mālūlū e maua ai se tofo mālū ma mama, o le espresso e tu'uina atu i luga le kulimi, ma le malulu malulu e fa'aalia ai se suamalie lamolemole lelei mo aso mafanafana.

Mo tagata e fiafia i le kofe, o le fa'asilisiliina o le faiga o le fa'ainu i se masini fa'apitoa e sili ona taua. O masini kofe fa'aonaponei e le gata ina fa'afaigofieina le faiga o le kofe ae fa'asilisiliina le tofo ma le lelei o ipu ta'itasi. Faatasi ai ma le pulea lelei o le vevela ma le olo faifai pea, o nei masini e faʻafesoʻotaʻi le va i le va o le kukaina o fale ma le kofe lelei.

Afai o lo'o e va'ava'ai e fa'ao'o lau kofe i se tulaga maualuga fou, su'esu'e fa'aonaponeimasini kofe. O le tu'ufa'atasia o mea fou e pei o le touchscreen controls ma le fa'afefeteina o le susu, o nei masini e ofoina atu le fa'aogagofie ma le fa'apitoa. O se masini kofe maualuga o lona uiga o le avanoa i vaiinu tulaga maualuga i soo se taimi, uma mai le mafanafana o lau umukuka.

I le faaiuga, o le kofe e sili atu nai lo na o se meainu; ose odyssey e amata i le totōina o se fatu ma fa'ai'u i le tofoina o se manogi manogi lelei. E ala i le malamalama i le faagasologa lavelave o le suia o le fatu kofe i la tatou ipu i le taeao, e faalolotoina ai lo tatou talisapaia o lenei vailaau anamua. Ma faʻatasi ai ma le fesoasoani a masini kofe faʻaonaponei, e mafai ona tatou toe faʻaleleia le poto masani ile fale kofe i totonu o tatou fale, ma faʻateleina ai aso uma. Aiseā la e te nofo ai i mea masani pe a mafai ona e fiafia i le malaga matagofie o le kofe? Amata lau malaga i aso nei ma saili avanoa e le gata o loʻo i totonu o ipu taʻitasi.

 

9abd34d6-e767-4c97-97c2-bb0f257c0d02

 


Taimi meli: Aukuso-28-2024