Le Lalolagi Matagofie o Kofe

O le kofe, o se meainu sa fiafia i ai tagata mo le tele o seneturi, o loʻo i ai se nofoaga faʻapitoa i loto o le toʻatele. E le na o se vaiinu ae o se poto masani, o se aganuu, ma se tuinanau. Mai le pi manogi e o'o i le ipu fa'afefiloi lelei, ua avea le kofe ma vaega taua oo tatou olaga. I lenei tusiga, o le a tatou suʻesuʻeina le lalolagi mataʻina o le kofe, suʻesuʻeina lona tupuaga, ituaiga, metotia faʻafefe, ma le taua faʻaleaganuʻu.

Amataga ma Talafaasolopito

O le tala o le kofe na amata i Etiopia anamua, lea na maua ai e se leoleo 'oti e igoa ia Kaldi. Fai mai le tala, na ia matauina ua sili atu le malolosi o ana 'oti ina ua uma ona 'aina fua o se laau. I le fia iloa, na taumafai ai Kaldi lava ia i vine ma maua ai le aafiaga malosi lava e tasi. Na salalau atu le tala o lenei mea faavavega, ma e leʻi umi ae alu atu le kofe i le isi itu o le Penisula o Arapi.

I le senituri lona 15, na amata ai ona aliaʻe fale kofe i aai e pei o Cairo, Istanbul, ma Venise, ma avea ma nofoaga tutotonu mo faatasiga lautele ma talanoaga faaleatamai. A o tuputupu aʻe le lauiloa o le kofe, na faʻafeiloaʻi atu i Europa e ala i fefaʻatauaʻiga, mulimuli ane oʻo atu i Amerika i le 17 senituri. I aso nei, o le kofe o loʻo faʻatoʻaina i le silia ma le 70 atunuu i le lalolagi atoa, ma Pasila o loʻo sili ona tele gaosiga.

Eseesega o Pi Kofe

Kofe e sau mai ituaiga autu e lua o pi: Arabica ma Robusta. O pi Arabica e manatu e sili atu lona lelei ona o latou faʻamatalaga maaleale tofo ma maualalo le caffeine i totonu. E olaola i nofoaga maualuluga ma manaʻomia ni tulaga faʻapitoa o le tau, e sili atu le taugata nai lo le Robusta pi. I le isi itu, o pi Robusta e sili atu ona faigata ma e tele atu caffeine e maua ai, e maua ai se tofo malosi. E masani ona faʻaaogaina i faʻafefiloi poʻo kofe vave e faʻaopopo ai le kulimi ma le tino.

Auala Fa'ainu

E tele auala e fa'ainu ai le kofe, e tofu ma le tofo ma le poto masani. O nisi auala lauiloa e aofia ai:

  1. Fa'asusu Fa'asusu: O lenei metotia e aofia ai le liligiina o le vai vevela i luga o fatu kofe eleele e tu'u i totonu o se faamama. E faigofie ona fa'aoga ma mafai ai ona maua fa'ai'uga faifai pea.
  2. Fa'asalalau Falani: E ta'ua fo'i o le ulo lomitusi, o lenei metotia e aofia ai le fa'aluuluina o le kofe mafolafola i totonu o le vai vevela a'o le'i oomi i lalo se pa'u e vavae'ese ai le eleele mai le vai. E maua ai se kofe mauoa ma tino atoa ma le palapala.
  3. Espresso: Fausia e ala i le fa'aosoina o le vai vevela i totonu o le kofe fa'amalo mama i lalo o le mamafa maualuga, o le espresso o se kofe fa'ato'a fa'atasi ma se vaega o le kulimi kulimi i luga e ta'ua o le kulimi. E fai ma faavae mo le tele o mea inu lauiloa e pei o cappuccinos ma lattes.
  4. Cold Brew: O lenei metotia e aofia ai le fa'auluina o le kofe malo i le vai malulu mo se vaitaimi umi (e masani lava 12 itula pe sili atu). O le taunuuga o se kofe lamolemole ma itiiti le acidic concentrate e mafai ona faʻafefe i le vai poʻo le susu.

Taua Faaleaganuu

O le kofe na faia se sao taua i aganuu eseese i le talafaasolopito atoa. I Turkey, na avea le kofe ma vaega taua o sauniga talimalo i le taimi o le Malo o Ottoman. I Italia, espresso bars ua avea ma nofoaga lautele e mafai ai e tagata ona potopoto e fiafia i kofe ma talanoaga. I Etiopia, o sauniga kofe o loʻo faia pea i aso nei o se auala e faʻafeiloaʻi ai malo ma faʻamanatuina faʻapitoa.

I ona po nei, o lo'o fa'aauau pea le fa'atupuina o le aganu'u kofe ma le fa'atupula'ia o fale'oloa kofe fa'apitoa e ofoina atu tufuga fa'atau ma faiga fa'afouga fou. E le gata i lea, o fefa'ataua'iga talafeagai ma faiga gafataulimaina ua fa'atuputeleina le taua i totonu o le alamanuia, fa'amautinoa e maua e le aufaifa'ato'aga totogi talafeagai ma fa'aitiitia ai a'afiaga o le si'osi'omaga.

Fa'ai'uga

Mai lona amataga faatauvaa i Etiopia e oo atu i le lalolagi atoa i aso nei, o le kofe ua mamao tele. O lona talafaasolopito mauoa, ituaiga eseese, ma le tele o auala e fai ai le ava ua avea ai ma mataupu e fiafia i ai mo tagata faʻatauvaʻa ma tagata fiafia. Pe fiafia to'atasi pe fefa'asoaa'i ma isi, e tumau pea le kofe ose vaega taua o tatou olaga i aso uma ma tu ma aga fa'aleaganu'u. O lea la, o le isi taimi e te tofo ai i lena ipu lelei atoatoa o joe, manatua le lalolagi ofoofogia i tua atu.

 

O le kofe e sili atu nai lo na o se meainu; o se mea na tupu na fa'afiafiaina tagata mo le tele o seneturi. Mai lona amataga mai i Etiopia anamua i faleoloa kofe pisi o aso nei, o loʻo faʻaauau pea ona avea le kofe ma vaega taua o tatou olaga ma tu ma aganuu. Faatasi ai ma le tele o ituaiga o pi ma metotia faʻafefeteina o loʻo avanoa, o loʻo i ai moni lava se mea mo tagata uma pe a oʻo mai i lenei mea inu mataʻina. O le a la le mea e te le siitia atili ai lou poto masani i le kofe e ala i le teu faafaigaluegaina i semasini kofe maualuga? I la matou faleoloa i luga o le initaneti, matou te ofoina atu le tele o filifiliga o masini kofe pito i luga o le laina mai nisi o ituaiga sili ona lelei i totonu o pisinisi. Pe e te manaʻo i le faʻafefeteina poʻo le espresso, o loʻo ia i matou mea uma e te manaʻomia e fai ai le ipu sili o joe i le fale. Asiasi mai ia i matou i le aso ma ave lou fiafia mo le kofe i se maualuga fou!

619dd606-4264-4320-9c48-c1b5107297d4(1)

9d766fa5-6957-44d9-b713-5f669440101d(1)


Taimi meli: Iul-24-2024