Le Ata o le Fa'ainu Kofe: Fa'ae'e lau Fa'atonuga i Aso Ta'itasi ma le Masini Sa'o

 

O le kofe, o le elixir o le olaga mo le toʻatele, o loʻo i ai se tala faʻasolopito e tele seneturi ma konetineta. Mai lona amataga faatauvaa i mauga maualuluga o Itiopia e oo atu i le avea o se meaʻai i totonu o aiga i aso nei ma faleaiga i le lalolagi atoa, ua lalagaina le kofe i le ie o o tatou olaga i aso taitasi. Ae i tua atu o le na o le taumafaina, o loʻo taoto ai se faʻataʻitaʻiga - o le faʻataʻitaʻiga o le faʻafefeteina o le ipu atoatoa. I totonu o lenei tusiga, matou te suʻesuʻe i le lalolagi o le kofe kofe, suʻesuʻeina ona faʻaaliga, ma mulimuli ane taʻitaʻia oe i le filifilia o le masini kofe saʻo e suia ai lau sauniga o le taeao i se mea faʻafouina.

O le mea muamua na faamaumauina o le taumafaina o le kofe na amata mai i le 15th seneturi i mauga maualuga o Etiopia, lea na muai faʻaaogaina e fai ma faʻaosofia e monike i taimi uumi o a latou tatalo. Ae ui i lea, e leʻi oʻo i le 16th seneturi na maua ai le kofe i le Arabica peninsula, faʻailogaina le amataga o lana faigamalaga i le lalolagi atoa. Saosaoa agai i luma i le 21st seneturi, ma ua avea le kofe ma pisinisi e faitau piliona-tala, ma le anoanoai o metotia o sauniuniga, e maua ai e taitasi se talaaga tulaga ese o le tofo.

O le fa'agasologa o le fa'againa o le kofe, e masani ona le amana'iaina, o se paleni fa'aletonu o le faasaienisi ma le faatufugaga. O le lelei o pi, le tele o le olo, le vevela o le vai, le taimi o le fa'afefeteina, ma le metotia e faia uma lava sao taua i le fuafuaina o le tofo mulimuli. Mo se faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia e le Falani lomitusi se olo mataʻutia, ae o le espresso e manaʻomia se mea lelei. E tatau ona fa'atumauina le vevela o le vai i le va o le 195°F ma le 205°F (90°C i le 96°C) mo le fa'asili lelei. O nei fesuiaiga e mafai ona faia se eseesega taua, liliu se ipu masani i se ipu tulaga ese.

Ua fa'ailoa mai i fa'amaumauga e sili atu i le 50% o tagata matutua Amerika o lo'o taumafaina le kofe i aso ta'itasi, ma fa'amamafa ai lona taua i faiga masani i aso uma. Peitaʻi, ua lē amanaʻia e le toʻatele le aafiaga o le faiga o le ʻava i le oloa mulimuli. O le mea lea e sau ai le umiaina o le masini kofe sa'o. Faatasi ai ma ituaiga eseese o loʻo maua i luga o le maketi, mai masini faʻapipiʻi tusilima i masini pi-i-ipu otometi, filifili le mea faigaluega talafeagai e foliga mai e faigata.

Ina ia faafaigofie lau filifiliga, mafaufau i lou olaga ma mea e te fiafia i ai. Pe e te faatāuaina le faiga masani o le faiga o le faiga o le ava? O se seti sasa'a po'o se masini espresso masani e sili ona fetaui ma oe. O e alu i taimi uma? O se masini capsule e tasi-auauna e faʻamautinoa le tumau ma le saoasaoa. Talia le faigofie e aunoa ma le fetuutuunai i le tofo.

Mo i latou e fiafia e uiga i faʻamatalaga o le kofe faʻafefe, teu faʻafaigaluega i se tulaga maualuga, masini faʻapitoa e mafai ona tatalaina se lalolagi o avanoa. O masini kofe fa'aonaponei ua fa'apipi'iina ma le sa'o lelei o le fa'atonutonuina o le vevela, fetu'utu'una'i fa'atonuga o le olo, ma feso'ota'iga fa'aaumea fa'aoga e mafai ai ona fa'ata'ita'i ma fa'amatalaga fa'akomupiuta fa'apitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le masini espresso espresso lua e tuʻuina atu ia te oe le fetuutuunai e susu susu ma toso ata i le taimi e tasi, lelei mo le gaosiga o ata latte i le fale.

I le faaiuga, o le malaga mai le pi i le ipu o se mea lavelave, e tumu i avanoa e faʻaleleia atili ai lou inu kofe. E ala i le malamalama i le faiga o le ava ma le filifiliale masini kofe sa'ofa'atatau i ou mana'oga, e mafai ona e suia lau masani i aso uma i se taimi o le fiafia. Pe e te su'eina le fa'aogagofie, fa'apitoa, po'o se fa'aoga lima, o lo'o i ai se masini o lo'o fa'atali e fesoasoani ia te oe e fai lau ipu lelei atoatoa. Aisea la e te nofo ai mo mea masani pe a mafai ona e maua se tulaga tulaga ese? Siitia lau taaloga kofe i le asō ma amata lou aso i se tulaga maualuga.

 

b8fbe259-1dd8-4d4a-85c6-23d21ef1709e


Taimi meli: Iul-31-2024