Fa'amaua'oa o Aganu'u Kofe ma Lana Malaga

O le kofe, o se meainu ua avea ma vaega taua o o tatou olaga i aso taitasi, e umia se nofoaga faapitoa i loto o le faitau miliona o tagata i le lalolagi atoa. E le na o se vaiinu ae o se aafiaga e faagaee ai lagona ma maua ai sina taimi malolo mai le pisi ma le pisi o le olaga faaonaponei. O lenei lalolagi matagofie o le kofe e tamaoaiga i tala faasolopito, aganuu, ma saienisi, ua avea ai ma mataupu e tatau ona suʻesuʻeina.

O le faigamalaga o le kofe e amata i lona mauaina, lea e tusa ai ma le tala, na faia e se leoleo 'oti e igoa ia Kaldi i Etiopia. Na ia mātauina le malolosi o ana ʻoti ina ua uma ona ʻai fua mumu mai se laau. Na oso le fia iloa, sa taumafai lava Kaldi i vine ma lagona le malosi. O lenei mea na mafua ai ona iloa e mafai ona faʻaaogaina nei vine e fai ai se mea inu faʻaosofia. I le aluga o taimi, o le malamalama o le kofe na salalau atu i le lalolagi Arapi ma totonu o Europa, lea na avea ai ma lagona.

O fatu kofe o fatu moni ia e maua i totonu o le fua o le kofe, lea e tupu tele i itulagi equatorial. E lua ituaiga autu o fatu kofe: Arabica ma Robusta. O pi Arabica e manatu e sili i le lelei ma le tofo, ae o le Robusta pi e sili atu le malosi ma sili atu ona oona. O ituaiga uma e lua e feagai ma faiga eseese, e aofia ai le seleselega, faʻagogo, taoina, ma le faʻavaʻa, e suia ai i latou i meainu manogi tatou te fiafia ai.

O le taoina ose la'asaga taua i le fuafuaina o le tofo o le kofe. O kuka mama e fa'asaoina ai le tele o ulua'i tofo o le pi, a'o fa'agogo pogisa e fa'atupula'ia atili ai le tofo sili atu. O la'asaga ta'itasi ta'itasi e ofoina atu ai se tofo tulaga ese, e fa'ataga ai ē fiafia i le kofe e su'esu'e le tele o ituaiga tofo.

O auala fa'ainu e iai fo'i se sao taua ile tofo mulimuli ole kofe. Mai mea fai kofe fa'atete i lomitusi Falani, e eseese auala e maua mai ai tofo, e maua ai le tofo eseese. O masini Espresso, mo se faʻataʻitaʻiga, e fatuina se kofe faʻapipiʻi ma se vaega o le kulimi i luga, e pele i ai le toʻatele ona o lona malosi ma le lamolemole.

E le gata i lea, o le aganuu o loʻo siomia ai le kofe e tele ma eseese. O faleoloa kofe ua avea ma nofoaga faʻaagafesootai e potopoto ai tagata e galulue, talatalanoa, pe na o le malolo. Latou te ofoina atu se avanoa mo le alalafaga ma le fatufatuaʻi, e masani ona faʻamalosia tagata faʻatau e nonofo ma fiafia i la latou kamupani e pei o latou kofe.

I le fa'ai'uga, o le lalolagi o kofe o se malo e tele fa'atumulia i tala fa'asolopito, saienisi, aganuu, ma tu'inanau. O se molimau i le poto o le tagata ma la tatou sailiga mo le fiafia ma le sootaga. Pe e te fiafia i se liligi ma'ale'ale po'o se espresso malosi, e iai le malosi o le kofe e fa'aeaina ma fa'aosofia ai i matou. O le isi taimi e te uuina ai lena ipu mafanafana i ou lima, ia manatua le malaga tulaga ese na ia faia e oʻo atu ai ia te oe - mai se mauga Aitiope i lou lava taimi o le toʻafilemu.

 

Aumai le togafiti faataulaitu o le malaga kofe i lou fale ma le matou tupe totogimasini kofe. Su'esu'e auala 'ese'ese e tunu ai ma fa'ainu e tatala ai tala'aga tulaga ese o mea'ai ma toe fa'afo'i le poto masani i le fale'aiga i le mafanafana o lou lava avanoa. Talia le aganuu, faasaienisi, ma le naunau i le kofe ma a tatou meafaigaluega faʻaonaponei.

8511131ed04b800b9bcc8fa51566b143(1)

fe82bf76b49eec5a4b3fd8bd954f06b9


Taimi meli: Iul-16-2024