Tagata Fa'atau Kofe: Maulu i le Lalolagi Mata'utia o Kofe ma Si'itia lau Ta'aloga Espresso.

O le kofe, o se meainu ua sosolo i tu ma aga ma ua tutusa ma masaniga o le taeao i le lalolagi atoa, o loo iai i totonu se siva lavelave o kemisi ma tu ma aga. O le amataina o se folauga fa'apitoa, o ipu ta'itasi o lo'o i ai le folafolaga o se poto masani fa'avae i le faasaienisi ma fa'aeaina e le faatufugaga.

O le su'esu'eina o le tulaga o le taumafaina o le kofe, o fa'amaumauga o lo'o fa'aalia ai se feso'ota'iga loloto i le va o tagata ma a latou fua o caffeine i aso ta'itasi. O suʻesuʻega na faia e le National Coffee Association o loʻo faʻaalia ai e sili atu i le 60% o tagata matutua Amerika o loʻo taumafaina kofe i aso uma, o se molimau i lona nofoaga faʻapolopolo io tatou olaga.

O le faatosina o le kofe e sili atu nai lo le masani; e maua'a i le lavelave o tofo ma manogi e maua mai le fa'avelaina. O le taoina o fatu kofe e amata ai se suiga fa'a-kemikolo, lea e maua ai le pyrolysis o mea fa'afefiloi e pei o le lipids ma le ga'o, e saofagā ai i fa'amatalaga iloga tofo e fa'apelepeleina e tagata fa'atau. A'o a'e le vevela, e oso mai le tali a Maillard, ma maua ai le tofo fa'aele'ele o lo'o tatou fa'atalitali ma le naunau i so'o se miti.

E le gata i lea, o le maualuga o le caffeine, lea e tu i le tusa ma le 1.2% i le tele o fatu kofe, e faia se sao taua i le aafiaga faaosofia o le kofe. O le fausaga o le caffeine e fa'atusaina ai le adenosine, o se neurotransmitter inhibitory, ma fa'aitiitia ai le vaivai ma fa'aleleia ai le mataala. O lenei faiga fa'ataulāitu biochemical o le mafua'aga tonu lea e fa'aogaina ai e le to'atele le kofe ma le fa'ateleina o le gaosiga ma le taula'i.

I le tulituliloaina o le kofe atoatoa, o meafaigaluega e faʻaaogaina e se tasi e matua aʻafia ai le iʻuga. O masini kofe faʻaonaponei, faʻapipiʻiina i tekinolosi faʻaonaponei, e maua ai le pulea e le mafaatusalia i luga o fesuiaiga e pei o le vevela o le vai, mamafa, ma le taimi e faʻaaogaina ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o masini espresso ua mamanuina e tuʻuina atu se ata saʻo e ala i le faatumauina o le vevela o le vai i le va o le 195°F i le 205°F (90°C i le 96°C) ma faʻapipiʻi le mamafa i totonu o le va o le 9 i le 10 atemosifia. O vaega nei e fa'avasegaina ma'oti ina ia maua mai ai le tofo sili mai le kofe ae fa'aitiitia le oona.

E le gata i lea, o le alualu i luma i le gaosiga o tekinolosi ua taʻitaʻia ai foliga e pei o mea faʻapipiʻi i totonu mo le faʻamautinoaina o le kofe fou, faʻapipiʻi susu otometi mo le ausiaina o le lanu velvety, ma e oʻo lava i le Bluetooth fesoʻotaʻiga mo faʻatulagaga faʻapitoa mai lau telefoni. O le tu'ufa'atasia o nei vaega e le gata ina fa'afaigofie ai le faiga o le fa'ainu, ae fa'ataga ai fo'i le lelei faifaipea e fa'amalieina ai le gutu o tagata e sili ona fa'ailoaina le kofe.

Mo i latou ua sauni e siitia a latou kofe masani, teu faʻafaigaluega i se masini kofe sili ona lelei e le o toe taugata ae o se mea e manaʻomia. E fa'afeso'ota'i le va i le va o fa'asaienisi sa'o ma le fatufatuga o mea'ai, e mafai ai ona e toe fa'afo'i le poto masani i le fale'aiga i totonu o le mafanafana o lou fale. Faatasi ai ma le oomi o se ki, e mafai ona e suia lau umukuka i se malutaga o le fiafia faʻalogo, lea e taʻu mai ai e ipu kofe taʻitasi se tala o tufuga faʻapitoa ma le le maluelue tautinoga i le tulaga lelei.

O lea la, pe o oe o se barista masani poʻo se tagata fou e vaʻavaʻai e alu i se faigamalaga i le lalolagi o kofe, ia manatua, o le meafaigaluega saʻo e mafai ona faia uma se eseesega. Saili le fiafia o le faia o se ipu lelei atoatoa, ma tuu le faatufugaga ofai kofemaua lona nofoaga sa'o i lou olaga i aso faisoo.

 

f6317913-c0d3-4d80-8b37-b14de8c5d4fe(1)


Taimi meli: Aukuso-19-2024